Dezert z pečené dýně s fenyklem

Jednoduchý, lehký a zdravý dezert, který naše děti milují 🙂

Dýně obsahuje spoustu důležitých minerálů (nejdůležitější z nich je u dýně draslík). Také vitamínů, vlákniny a bílkovin… Ale to vše si o ní můžete přečíst v našem článku.

Nať fenyklu má výborné účinky na funkci žaludku.

Čas na přípravu: 15 minut + 30 – 40 minut pečení

Suroviny: (pro 4 osoby)

0,5kg máslové dýně

3 lžíce olivového oleje

3 lžičky čerstvé citrónové šťávy

2 lžičky medu

Špetka soli

4 lžičky najemno nakrájené čerstvé natě fenyklu

Případně čerstvé květy sedmikrásky na ozdobu

Postup:

  1. Dýni oloupeme a zbavíme jader.
  2. Nakrájíme ji na špalíčky cca 1 cm široké a 4 cm dlouhé.
  3. Smícháme olej, citrónovou šťávu, sůl a med a ve 2/3 směsi obalíme nakrájenou dýni.
  4. Dýni pak dáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do předehřáté trouby na 150°na 30 – 40 minut.
  5. Až je dýně měkká, vyjmeme ji z touby a polijeme poslední třetinou směsi z oleje, citronu, medu a soli, přidáme najemno nakrájenou nať fenyklu – a promícháme.
  6. A můžeme podávat. 🙂

Je možné dezert nazdobit čerstvými květy sedmikrásky. Kromě toho, že to vypadá moc hezky, sedmikráska (mimo jiné) napomáhá správné funkci žlučníku či jater 🙂

helena.skocova@email.cz
Výživová poradkyně, milovnice bylinek, autorka projektu ZDRAVÁ KRÁSA, zakladatelka nadačního fondu Most sblížení a v neposlední řadě matka tří dětí.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů