Pampeliškový sirup

Pampelišku neboli smetánku lékařskou (latinsky Taraxacum officinale) známe asi všichni.

Holčičky si z zářivých, žlutých  květů pletou věnečky a hrají si na víly a princezny, kluci zase rádi těmito květy po sobě „střílí“…

Ale o léčebných účincích této bylinky určitě také něco víme.

Její mladé listy jsou bohatým zdrojem vitamínu C.

Pampeliška posiluje funkci jater, žlučníku a ledvin.

Působí jako diuretikum.(Snižuje hromadění tekutin v těle. Podporuje vylučování vody a soli z těla.)

Výborně působí na správné zažívání a zlepšuje chuť k jídlu a ještě spoustu dalších úžasných účinků tato bylinky má.

Pojďme se však podívat, jak zpracovat květy pampelišky, kterých je právě všude kolem v přírodě plno.

Udělejte si z nich tento výborný sirup.

 

Budete potřebovat:

4 hrsti čerstvých květů pampelišky

1 l vody

1 kg cukru

1 citrón (kdo má rád kyselejší chuť, může dát i více)

 

Postup:

  1. Květy pampelišek dejte do hrnce a zalijte vodou a přikryjte pokličkou.
  2. Nechejte odstát 12 – 24 hodin.
  3. Pak zbavte citrón slupky (pokud máte chemicky neošetřený, můžete slupku nechat), nakrájejte ho na kolečka a přidejte k pampeliškám.
  4. Přisypte cukr a dejte na mírný plamen vařit.
  5. Směs dobře promíchejte a za občasného míchání nechte vařit cca 45 – 60min. POZOR – nesmí vřít. Musí dojít k velmi pomalému varu. Takovému probublávání.
  6. Pak směs velmi opatrně sceďte přes čisté plátýnko.
  7. Vzniklý sirup nechejte ještě jednou provařit a horkým sirupem naplňte vysterilizované láhve. Dejte víčko a otočte dnem vzhůru. Nechejte takto vychladnout.

 

Poznámka:

Sirup můžete přidávat do čaje, ale můžete si z něj udělat i chutný letní nápoj – přidat ho do vody spolu s lístky čerstvé meduňky a máty. Doporučuji, dodat pro zvýraznění chuti citrónovou šťávu 🙂

helena.skocova@email.cz
Výživová poradkyně, milovnice bylinek, autorka projektu ZDRAVÁ KRÁSA, zakladatelka nadačního fondu Most sblížení a v neposlední řadě matka tří dětí.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů