Prosím tě, jíst zdravě? V dnešní době??? To je nemožné!

S tímto názorem se setkávám dost často. Jeho zastánci poukazují na kvalitu nabízených potravin, na všudypřítomnou chemii, na špatně nastavené zemědělství, na zpracování v potravinářských koncernech, na znečištěné ovzduší, vodu…

Ano, souhlasím s tím, že najít dnes naprosto čisté potraviny plné živin a ne chemie, je nemožné.

I když si budeme chtít vypěstovat svou zeleninu a ovoce a nebudeme na svých záhoncích a zahradách používat žádná chemická hnojiva, neznamená to, že úroda bude naprosto bezzávadná.

Působit na ni bude znečištěné ovzduší, déšť, spodní vody…

Ovšem i tak je potřeba se zamýšlet nad tím:

  • Co jíme.
  • Z čeho vaříme.
  • Kde suroviny na přípravu jídla vezmeme.
  • Jak budeme jídlo připravovat.

Protože jsou potraviny méně závadné a více závadné.

A čím méně škodlivých látek do těla dostaneme, tím lépe na tom budeme.

Proto je tolik důležité číst obaly na potravinách. Chtít vědět odkud zboží je a co obsahuje.

„Jééééé, to je ale děsný opruz. Číst ta mrňavá písmenka, luštit a hledat.“ řekla mi na to jedna kamarádka.

Je to opravdu problém? A nebo to vezmete, jako výzvu? Dobrodružství – najít potraviny, ze kterých připravím nejen chutné, ale i kvalitní jídlo 🙂

Výzva:

  • Najít si „svého“ výrobce a dodavatele.
  • Najít si „své“ vyzkoušené a prověřené produkty.
  • Najít si třeba „svého“ farmáře, od kterého budu odebírat sezónní ovoce a zeleninu. (Zlaté pravidlo pro nákup zeleniny a ovoce je – z čím menší vzdálenosti k vám putuje, o to více vitamínů si zachovává. Čas od sklizení až po spotřebu totiž množství vitamínů, které v sobě má, velice ovlivňuje.)

Když si je totiž najdeme, budeme už pak nakupovat automaticky.

Luštit etikety na obalech nebude potřeba, protože své oblíbené a ověřené suroviny na přípravu jídla, budeme znát.

A  dobrodružství objevování a prověřování si dopřejete, jen když budeme hledat nějakou novinku pro náš jídelníček 🙂

Zkrátka – záleží na úhlu pohledu.

První:

Je to PROBLÉM. A nemá smysl nic řešit, protože to stejně nezměním. Všechno je totiž na houby.

Druhý:

Je to VÝZVA. I když je to těžké, tak najdu potraviny, které mi svým složením budou vyhovovat co nejvíce.

A JEŠTĚ SE U TOHO BUDU BAVIT!

 

 

 

 

 

 

helena.skocova@email.cz
Výživová poradkyně, milovnice bylinek, autorka projektu ZDRAVÁ KRÁSA, zakladatelka nadačního fondu Most sblížení a v neposlední řadě matka tří dětí.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.