Rychlovka z cukety

Už dávno jsem zjistila, že kombinací cuketa, šunka, zakysaná smetana a česnek se nic nepokazí 🙂

Dělám tento recept jako rychlý letní oběd nebo večeři a děti ho milují – přestože se jedná o jídlo ze zeleniny.

Tentokrát jsem měla doma i dýni, tak jsem recept trošku upravila 🙂

Čas na přípravu: 25 minut

Suroviny: (pro 4 osoby)

250 g máslové dýně

250 g cukety

4 jarní cibulky

2 lžíce olivového oleje

300 ml zakysané smetany

200 g šunky

1 – 2 stroužky česneku

Sůl

Trošku citrónové šťávy

Postup:

  1. Dýni oloupeme,zbavíme jader a nakrájíme na kostky cca 1 cm velké.
  2. Nakrájíme nadrobno jarní cibulku a na 1 lžíci oleji ji jemně orestujeme.
  3. Přidáme dýni. Můžeme v případě potřeby mírně podlít vodou a za častého míchání dusíme.
  4. Oloupeme a nakrájíme cuketu na kostky cca 1 cm velké.
  5. Jakmile začne dýně měknout, přidáme k ní cuketu.
  6. Když bude zelenina měkká (nesmí být rozvařená), přidáme zakysanou smetanu, rozetřený česnek a sůl. Mírně vše provaříme.
  7. Šunku nakrájíme na malé kostičky a orestujeme ji na druhé lžíci oleje.
  8. Pak ji přidáme k zeleninové směsi.
  9. Dochutíme solí, citrónovou šťávou a pokud nedáváme malým dětem tak i pepřem.

Tento recept je možno připravit i bez dýně (co vše dýně obsahuje se můžete dozvědět v tomto článku). Musíte však přidat více cukety 🙂

 

 

helena.skocova@email.cz
Výživová poradkyně, milovnice bylinek, autorka projektu ZDRAVÁ KRÁSA, zakladatelka nadačního fondu Most sblížení a v neposlední řadě matka tří dětí.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů