„Špenát“ z kopřiv se zakysanou smetanou

Špenát z kopřiv je známe, zdravé, jarní jídlo, nabité vitamíny a minerály.

Čím vším je kopřiva zdraví prospěšná a co obsahuje si můžete přečíst.

Zkuste tuto extrémně jednoduchou variantu se zakysanou smetanou.

Když jsem ho teď vařila, nikdo nepoznal, že tento „špenát“ není ze špenátu 🙂

Čas na přípravu: 40 minut

Suroviny: (pro 4  osoby)

250 g čerstvých mladých kopřiv

1,5 cibule

3 stroužky česneku

3 lžíce oleje

300 ml zakysané smetany

(případně ještě mléko na zředění)

Sůl

Pepř

Postup:

  1. Kopřivy spaříme horkou vodou (přestanou pálit)
  2. Pokud máme kopřivy již větší, obereme pouze listí (stonky jsou tuhé a nejdou dobře rozmixovat), malé kopřivy necháme celé.
  3. Rozmixujeme je.
  4. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a v hrnci ji orestujeme na oleji do „růžova“.
  5. Přidáme rozmixované kopřivy i s trochou vody z nich a chvilku podusíme. Stačí tak 3 minuty.
  6. Přidáme zakysanou smetanu, sůl a česnek. V případě, že je potřeba zředit, přilijeme trochu mléka.¨
  7. Krátce vše povaříme. Stačí max. 5 minut.
  8. Dochutíme solí a pepřem.

Tento recept je velmi snadný. Jako přílohu doporučujeme vařené brambory a ztracené vejce 🙂

 

helena.skocova@email.cz
Výživová poradkyně, milovnice bylinek, autorka projektu ZDRAVÁ KRÁSA, zakladatelka nadačního fondu Most sblížení a v neposlední řadě matka tří dětí.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů