Vynikající sirup z meduňky

Meduňka je úžasná bylinka. Nepotřebuje vlastně žádnou péči – prostě ji na zahradu vysadíte a ona si pak už roste a roste.

Její účinky jsou nezanedbatelné – a to hlavně na zklidnění podrážděných nervů (na psychiku).

Využití na své zpracování má opravdu široké. A to od užívání ve formě čaje, přes med, přidávání čerstvých listů do salátů, zmrzlinových pohárů, na palačinky, do salátových dresinků, nebo do vody a nebo je možné si z ní udělat třeba sirup.

A právě recept na sirup, který boduje u nás v rodině, vám tady napíšu.

Budete potřebovat:

40 stvolů meduňky lékařské (Melissa officinalis)

2 l vody

2 citróny

cca 2 cm čerstvého zázvoru

šťáva ze 2 citrónů

Postup:

  1. Vodu převařte a nechejte vychladnout.
  2. Meduňku nastříhejte na cca 8 cm dlouhé kousky.
  3. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  4. Citrón umyjte a kůru oloupejte. Pak ho nakrájejte na plátky.
  5. Do vychladlé vody dejte meduňku, citrón a zázvor – přikryjte a nechejte 48 hodin louhovat na chladném místě (ne v ledničce, nejlépe chladnější spíš, komora apod.).
  6. Poté výluh sceďte a přidejte do něj cukr.
  7. Zahřívejte a míchejte až se cukr rozpustí. Nenechte sirup přejít varem!
  8. Jakmile se rozpustí cukr, přidejte do sirupu citrónovou šťávu (zvýrazní chuť).
  9. Plňte do předehřátých lahví a dobře uzavřete.
  10. Sirup je nejlepší uchovávat v chladu. Po otevření v ledničce.

Poznámka:

Sirup můžete přidávat do čaje, ale můžete si z něj udělat i chutný letní nápoj – přidat ho do vody spolu s lístky čerstvé meduňky a máty. Doporučuji, dodat pro zvýraznění chuti citrónovou šťávu 🙂

helena.skocova@email.cz
Výživová poradkyně, milovnice bylinek, autorka projektu ZDRAVÁ KRÁSA, zakladatelka nadačního fondu Most sblížení a v neposlední řadě matka tří dětí.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.