Znovuobjevené koření – ČERNUCHA SETÁ

Černuše (latinsky Nigella sativa), se díky jejím černým semenům přezdívá černý kmín.

Je to prastaré koření i léčivo. Našla se dokonce v hrobce Tutanchamona a léčivý olej z černuchy prý používala i sama Kleopatra a ta věděla jak se o sebe starat 🙂

Černucha pochází z jižní Evropy a západní Asie. Ovšem jako koření se velmi používá v oblasti Indie, Turecka a na Balkáně. Také v Maroku a ve východní Africe.

U nás ji najdete v zahradách jako okrasnou květinu (letničku) a často se používá do suchých vazeb.

Semena obsahují ze 40% oleje. Ty tvoří mimo jiné kyselina linolová, myristová, olejová a stearová. Také obsahuje melanthin,silice, třísloviny,hořčinu nigellin,alkaloidy, vitamíny A, B6, B12, C, D. Z minerálů zase vápník, hořčík, železo, sodík a draslík.

Četná dlouhodobá klinická studia prokázaly výrazné léčebné využití.

V tradičním léčitelství se používá především jako širokospektrální antibiotikum – a to POZOR – jak při bakteriálních tak i při virových onemocněních.

Účinná je i v oblasti trávení – podporuje činnost žaludku a střev. Také jater a slinivky břišní.

Používá se:

  • pro snížení tlaku nebo při problémech s hladinou glukózy v krvi
  • při nachlazení (podporuje potivost)
  • při dýchacích potížích
  • bolestech zubů
  • při vyrážkách
  • a také pro podporu tvorby mateřského mléka

Je doporučována i jako prevence rakoviny.

Semena chutnají zpočátku hořce, později ostře kořenitě. Po rozemnutí mají až kafrovou vůni.

V kuchyni ji lze dát jako koření třeba do těsta na chleba. Také ji lze využít jako náhražku pepře, chilli nebo zázvoru.

Koření, se kterým se vhodně chuťově doplňuje je saturejka, tymián, nové koření a také koriandr.

Využití mají semena černuchy i v cukrářství a to pro příjemnou vůni oleje, který se z nich lisuje.

Jak ji použít v kuchyni se můžete podívat např. na náš recept.

helena.skocova@email.cz
Výživová poradkyně, milovnice bylinek, autorka projektu ZDRAVÁ KRÁSA, zakladatelka nadačního fondu Most sblížení a v neposlední řadě matka tří dětí.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů